![](/media/lib/321/n-listeria-monocytogenes-generuje-prad-03203a0aba2b2580790b7a09dd58d4bf.jpg)
Elektryzujący sekret bakterii z ludzkiego jelita
17 września 2018, 11:32Dotąd opisywano bakterie produkujące elektryczność (elektrogeniczne) z egzotycznych środowisk, takich jak kopalnie czy dno jezior. Okazuje się jednak, że takie mikroorganizmy występują też w ludzkim jelicie, w dodatku produkują one elektryczność za pomocą unikatowego mechanizmu. Naukowcy podkreślają, że wykorzystuje go nie tylko Listeria monocytogenes, ale i setki innych bakterii z typu Firmicutes.
![](/media/lib/321/n-przejscia-9c0de0f7c4f7f74d84c6057dcad06442.jpg)
Już kilka cząstek działa tak, jak miliardy
12 września 2018, 05:09Mniejsze systemy mogą symulować większe, gdyż mają takie same właściwości. Większość substancji badanych przez fizyków występuje w tak wielkiej liczbie cząstek, że nie ma różnicy, czy badają oni kroplę wody czy cały basen wypełniony wod
![](/media/lib/320/n-xenomorphia-resurrecta-a87b4a92c8ac2a5bd15c7892e4c27351.jpg)
W skamieniałych poczwarkach much znaleziono endopasożyty
4 września 2018, 12:09Badając poczwarki much ze starych zbiorów, naukowcy odkryli skamieniałości pasożytniczych błonkówek, a wśród nich 4 nieznane dotąd wymarłe gatunki z paleogenu.
![](/media/lib/319/n-higgsb-ce032950c3cbcc7212aca2ed5d85d9f9.jpg)
Bozon Higgsa rozpadł się na kwarki b
29 sierpnia 2018, 09:17Po sześciu latach od odkrycia bozonu Higgsa udało się zaobserwować jego rozpad na kwarki b (kwarki niskie). Zaobserwowane zjawisko jest zgodne z hipotezą mówiącą, że pole kwantowe bozonu Higgsa nadaje masę kwarkom b.
![](/media/lib/318/n-tory-5aba91d0f5b79af35abcdf816310b725.jpg)
Sposób biologów z UW na utylizację rakotwórczych podkładów kolejowych
21 sierpnia 2018, 12:18Drewniane podkłady kolejowe impregnowane są kreozotem, toksyczną i rakotwórczą substancją. Biolog z Uniwersytetu Warszawskiego opracowała niedrogą metodę utylizacji tak zaimpregnowanego drewna. W rozkładaniu trującego impregnatu pomocne są bakterie.
![](/media/lib/318/n-aparat-f999328fb1d8d7bce80f3a787427817a.jpg)
Optyczno-elektroniczna hybryda do szybkiego rozpoznawania obrazów
20 sierpnia 2018, 11:30Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda zaprojektowali system, który potrafi znacznie szybciej klasyfikować obrazy, używając przy tym znacznie mniej energii. Samochody autonomiczne mają pod masą dość duże, dość powolne i zużywające dużo energii komputery, mówi profesor Gordon Wetzstein, który stał na czele grupy badawczej. W przyszłości będziemy potrzebowali czegoś szybszego i mniejszego.
![](/media/lib/87/n-banknotytunel-db5cd84a5064fb749a39d33861780f16.jpg)
Ustanowiony przez Microsoft rekord już wkrótce zostanie pobity?
30 lipca 2018, 08:32Przez długi czas wydawało się, że Apple będzie pierwszą firmą, której rynkowa kapitalizacja przekroczy bilion dolarów. Jednak koncernowi z Cupertino zaczął deptać po piętach Amazon, a i reszta konkurencji nie jest daleko. Co ważne, eksperci nie obawiają się bańki na rynku IT.
![](/media/lib/114/n-predkosc-0dffa85f71de3049483dfca388c531bb.jpg)
Iterb nadzieją na budowę rozległych sieci kwantowych
24 lipca 2018, 12:57Zanim kwantowe systemy komunikacyjne i kryptograficzne staną się codziennością, naukowcy będą musieli pokonać wiele problemów. Jednym z nich jest stworzenie układów pamięci zdolnych do bezpiecznego przechowywania kwantowych informacji przenoszonych za pomocą światła.
![](/media/lib/313/n-najinfatu-ca9d445ace2cc767d7f2cd1b6ee3d213.jpg)
Dzięki przełomowej technice być może uda się ocalić niemal wymarły gatunek
6 lipca 2018, 05:53Kilka miesięcy po śmierci Sudana, ostatniego na Ziemi samca nosorożca białego północnego, naukowcy poinformowali o wyhodowaniu embrionów zawierających DNA gatunku Sudana. Daje to nadzieję na uratowanie gatunku, który niemal w całości został wytępiony przez ludzi
![](/media/lib/312/n-zywnoscgmo-b1af697e6693368937053ca5f0646930.jpg)
Oznaczanie żywności GMO zmniejsza liczbę jej przeciwników
28 czerwca 2018, 11:47Znakowanie żywności GMO powoduje, że zmniejsza się niechęć wobec niej. Amerykański Departament Rolnictwa przygotowuje zalecenia dotyczące oznaczeń żywności zawierającej genetycznie modyfikowane organizmy. W związku z tym naukowcy z University of Vermont postanowili zbadać, co to może oznaczać dla producentów.